8/8/10

Filosemitisme

M'ha cridat l'atenció aquest article. l'he trobat a l'Avui d'avui: http://avui.elpunt.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/202420.html i no cal dir que més aviat hi estic d'acord.

LA COLUMNA
Filosemitisme
08/08/10 02:00 - Edgar Illasemail

Jordi Pujol ha estat sempre un admirador del sionisme. Als anys seixanta, Pujol va transformar el sentiment filosemita general (que havia donat fruits excelsos com l'obra d'Espriu o Israel el 1957, de Pla) en un model concret per a la reconstrucció de Catalunya. A l'article Israel del 1965, Pujol escriu: “Israel és un formidable, un meravellós esforç econòmic i tècnic […]. Israel s'explica per un fet místic, per un fet de voluntat i de sentiment, per un fet d'afirmació nacional”. Les virtuts d'Israel (el treball, el sentit col·lectiu, la recuperació de l'hebreu) van ser un model perfecte per al relat de “fer país”.

Avui dia fa la impressió que molts catalans no només ja no s'emmirallen en Israel, sinó que, a més, la culpabilitzen de tot el conflicte amb Palestina. Jaume Renyer, a El Punt del 13 de juliol, deia que l'antisionisme imperant a Catalunya “s'explica per l'espanyolització i el progressisme anacional dominant entre les esquerres”. Segurament Renyer té raó, però potser el seu diagnòstic es pot complementar amb una altra hipòtesi més optimista. De la mateixa manera que els valors del sionisme van ser clau per a la reconstrucció nacional pujolista, ara potser molta gent projecta en la lluita palestina la lluita dels pobles oprimits i apàtrides que aspiren a un altre estatus polític. La defensa de Palestina, doncs, es pot llegir també com un intent de projectar el desig independentista. Per entendre'ns, si els pro Palestina que critica Renyer són el model Joan Saura, els pro Palestina catalanistes són el model Lluís Llach.

Però, tenint en compte que la lluita dels palestins és poc operativa, ja que no l'han sabut desvincular del terrorisme ni de l'antisemitisme i no és clar si el seu objectiu és assolir un estat propi o destruir Israel, bé sembla que si el nostre independentisme acaba triomfant ho farà gràcies als mateixos valors amb què els jueus van fundar Israel i no pas seguint la ineficàcia política dels líders palestins.